Savunma Sanayi Devlet Destek ve Teşvikleri
Günümüz standartlarında, Savunma Sanayi Devlet Destek ve Teşvikleri ile birlikte her geçen gün daha da gelişir oldu. Türk savunma sanayisi ise kara, deniz ve hava ortamlarında kullanılan yüksek askeri teknolojili ürünler üretmek amacıyla faaliyetlerini sürdürürken bu alanda dünya standartlarını yakaladı diyebiliriz. Birçok proje devlet destekli yürütülmekteyken, savunma sanayisinde üretim yapan diğer farklı firmaların da ürün ortaya çıkarmasıyla beraber özel sektör de bu alanda sektörde yer almaya başlamış ve şu anda da hız kesmeden çalışmalarına devam etmektedir.
Türk savunma sanayisinin güncel durumu her geçen gün olumlu yönde gelişmektedir. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü(SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyanın en büyük savunma silahları ihracatçıları listesinde Türkiye 14.sırada yer almaktadır.20 sene öncesinde 5,5 milyar Dolar olan sektör bütçesi günümüzde 60 milyar Dolara ulaşmıştır
Savunma Sanayi Sektörüne Verilen Devlet Kurumları Teşvik ve Destekleri Nelerdir?
Gün geçtikte geçmişe göre birçok doğru çalışmalar ve atılan kararlı adımlarla güçlenen savunma sanayisine, daha güçlü bir konuma ulaşabilmesi adına yeni kurulacak işletmeler ve mevcut firmaların faydalanabileceği devlet tarafından sunulan önemli ölçülerde teşvik ve destek programları bulunmaktadır.
Destek sağlayan Devlet kurumları ; Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Kalkınma Ajansları, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)’dır.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı Destek ve Teşvikleri
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB),Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal savunma endüstrisini güçlendirme, askeri teknoloji ve sistemlerinin tedarik süreçlerini yönetme amacıyla kurulan sivil bir devlet yapılanmasıdır. Bu doğrultuda savunma sanayiinde faaliyet gösteren firmalara aşağıda belirtilen hususlarda destek ve teşviklerde bulunmaktadır.
- Nitelikli Ürün Kredi Desteği
Yerli sanayii kuruluşlarının savunma sanayiine yönelik projelerden iş almaları kaydıyla, TL üzerinden geri ödemeli kredi şeklinde müsteşarlık tarafından verilen desteklerdir.
- Destek Konusu: Proje kapsamında ihtiyaç duyulan makine / teçhizat yatırımlarının, savunma sanayii ve havacılık alanında üretilen ürünlerin test, kalifikasyon, akreditasyon ve sertifikasyon faaliyetlerinin desteklenmesi
- Faiz Oranı: Merkez Bankası tarafından en son yayımlanan İhale Yöntemiyle Satılan Hazine Bonoları ve Devlet Tahvilleri Türk Lirası yıllık ortalama bileşik faiz oranının yarısı
- Kullanım Koşulu: Anapara ve faiz toplamı kadar teminat mektubu
- Endüstriyel Değerlendirme ve Destekleme Projesi (EYDEP)
Silahlı kuvvetler envanterine girmiş ve girecek sistemlerin yurtdışı bağımlılığının kaldırılması adına sektör içerisinde faaliyet gösteren firmaların yetkinliklerinin artırılması, sektöre kazandırılabilecek firmaların nitelikli tedarikçi olabilmeleri ihtiyacına binanen, durum analizlerinin yapılması, gelişme planlarının oluşturulması ve bu planlar doğrultusunda desteklenebilmeleri amacıyla “Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP)” adıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılan programdır.
Başta KOBİ’ler olmak üzere saha çalışmalarında yapılan değerlendirmeler ile şirketlerin yetkinlikleri ve gereksinimleri belirlendikten sonra EYDEP çatısı altında destekleme alanları ve desteklerin niteliği: Kurumsallaşma, Sertifikasyon, Kalite, Test, Danışmanlık, Eğitim, Ortak yatırım alanları vb. konularında olacaktır. Ayrıca bu program kapsamında firmalarımızın, ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknoloji ve üretim alanlarına yönlendirilmeleri de sağlanabilecektir.
EYDEP çatısı altında verilmesi planlanan destek kalemleri:
- Ar-Ge ve Patent Yönetimi
- Kurumsallaşma
- Sertifikasyon, belgelendirme
- Tanıtım ve Pazarlama
- ERP Sahipliği ve Kullanımı
- Test ve Kalifikasyon
- Yerlileştirme
- Eğitim, Mentorluk ve Danışmanlık
- Yatırım
- Savunma Yatırımlarında Vergi, Resim Harç Belgesi Muafiyeti Desteği
Savunma Sanayi açısından önem taşıyan tedarik projelerinde şirket tarafından Müsteşarlığa yapılan başvurular sonrasında Ekonomi Bakanlığı ile firma ile ilgili gerekli bilgiler paylaşılmaktadır.
Ekonomi bakanlığına sunulan yazı neticesnide belgeyi almaya hak kazanan firmalar projeler kapsamındaki vergi resim ve harçlardan muaf olmaktadır.
- Sanayi Katılımı / Offset Uygulamaları Destekleri
Yurtiçi haricinde temin edilen, yurtdışından yapılan kamu alım ve yatırımlarında; ürün veya hizmet ihracatı,yerli sanayiye iş payı verilmesi , teknoloji transferi ve yatırım yapılması gibi faaliyetlerde yapılan harcamaların ekonomiye belli oranda geri dönüşü sağlanmaktadır.
Offset uygulamalarının hedefleri sırasıyla Üretim ve İstihdamın Artırılması, Yeni Teknoloji ve Yetenek Kazanımı, İhracatın Geliştirilmesi ve Yabancı Yatırımlardır.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen bu projelerde ana tedarik sözleşmelerinin yanı sıra yükleniciler ile sanayi katılımı ve offset sözleşmesi imzalanmaktadır.Bu sözleşmelerde yerli veya yabancı yüklenicilerden tedarik edilen ürünlerde azami seviyede yerlileştirme amaçlanmaktadır.Bu hedef doğrultusunda yan sanayii,alt yüklenici ve kobilere iş payı verilmektedir.
- Savunma Sanayii Portalı
Ürün ve yetenek envanteri oluşturulması gibi çalışmalar kapsamında savunma sanayii firmalarına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar için kullanılmakta olan Savunma Sanayii Portalı’nda savunma sektörü ile ilgili duyurular,faaliyetler ve etkinlik haberleri gibi başlıklarda bilgi paylaşımları yapılmakta ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sanayii katılımı offset kuralları,uygulamaları ile ilgili güncel ve doğru bilgilere erişebilme imkanı sunulmaktadır.
Ulaştırma,Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Destek ve Teşvikleri
Bakanlık tarafından verilen desteklerle ;ulaştırma,denizcilik haberleşme,uzay ve bilgi teknojileri alanlarında sürdürebilir,dengeli,ekonomik,erişilebilir,ekolojik hassasiyetli,kaliteli projelerle ülkemizin sağlıklı ve emin adımlarla kalkınması amaçlanmaktadır.
- Elektronik Haberleşme, Uzay ve Havacılık Sektöründe Ar-Ge Projeleri Desteği
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan “Elektronik Haberleşme, Uzay ve Havacılık Sektöründe Araştırma Geliştirme Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik” ile Elektronik haberleşme, uzay ve havacılıkla ilgili yerli tasarım ve üretimine yönelik araştırma, geliştirme ve eğitim faaliyetlerine ilişkin proje başvurularının değerlendirilmesi, desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Destek Üst Limiti: Elektronik Haberleşme için 10.000.000 TL, Havacılık ve Uzay için 20.000.000TL
Destek Alt Limiti: Alt limit belirlenmemiştir.
Destek Oranı: %100’e kadar
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIMA KURUMU (TÜBİTAK) DESTEK VE TEŞVİKLERİ
TÜBİTAK, ulusal öncelikler doğrultusunda Araştırma-Teknoloji-Geliştirme çalışmaları yürüten Ar-Ge enstitülerini işletme faaliyetlerine ek olarak akademik ve endüstriyel araştırma geliştirme çalışmalarını ve yenilikleri desteklemek,üniversitelere, kamu kurumlarına ve sanayi projelerine çeşitli destekler vererek, piyasadaki rekabet gücünün artırmayı hedeflemektedir.
- TÜBİTAK 1501 Ulusal Sanayi Ar-Ge Programı
- TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
- TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı
- 1509 – Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
- Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı
- 1505 – Üniversite Sanayi İşbirliği Destek Programı
- 1512 – Teknogirişim Sermaye Desteği (BiGG-Bireysel Genç Girişim)
- Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ)
- 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri Destek Programı .
- 1503-Proje Pazarları Destekleme Programı
- 1601 Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı
- 1602 – TÜBİTAK Patent Destek Programı
- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001)
- Öncelikli Alanlar Araştırma ve Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (1003)
- Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı (1005)
- Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007)
- Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı (3001)
- Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
- TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Destek ve Teşvikleri
Türkiye’de özel sektörün teknoloji ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenerek teknolojinin gerçek dünya ile buluşturulması amacı ile 1991 yılında kamu-özel sektör işbirliği ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı kurulmuştur.Dünyada gelişmiş ekosistemlerde kabul gören “kar amacını öncelikli olarak gütmeyen aracı/uygulayıcı kuruluş” modelinin Türkiye’deki tek örneği olan TGV,kanunla kurulmuş teknoloji ve inovasyon alanında faaliyet gösteren tek vakıftır.
Geri dönüşlü ve yürütücü katkılı destekler TTGV’nin desteklerinin ana prensibini oluştururken, kamu fonlarının özel sektörün ulusal Ar-Ge harcamalarına daha fazla ağırlıkla katılmasını teşvik etmektedir.
- İleri Teknoloji Projeleri Desteği
Uluslararası pazarda rekabet edebilmek ve fırsatları değerlendirebilmek amacıyla öne çıkan alanlarda;,mevcut teknoloji ile iyileştirilmeye yönelik faaliyetler desteklenmektedir.
Destek Üst Limiti: 3.000.000 ABD Doları
Destek Alt Limiti: 250.000 ABD Doları
Destek Oranı: %50 (TTGV Katkısı)
Kredi Garanti Fonu Destekleri
Kuruluş amacı, teminat yetersizliği olan Kredi Garanti Fonu’nun KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmaktır.
- Özkaynak Kredi Kefalet Programı
Bu destek ile teminat yetersizliği çeken KOBİ’lerin bankalardan alacağı kredilere en çok %80 oranında kefalet verilmesi hedeflenmektedir.
Destek Üst Limiti: 3.000.000 TL
Destek Alt Limiti: –
Destek Oranı: %80
- Mikro KOBİ’lere mikro krediler projesi
Avrupa Yatırım Fonu ile Kredi Garanti Fonu A.Ş ortaklığında yürütülmekte olan bu proje ile ülkemiz GSMH’den düşük pay alan 43 il ile diğer iller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmak için bu illerde faaliyet gösteren mikro ölçekli KOBİ’lerin ve girişimciliğin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Destek Üst Limiti: 56.000 TL
Destek Alt Limiti: 10.000 TL
Destek Oranı: %80
💡Mikro İhracat Destekleri için Buradan ayrıca bakınız…
Devlet destek ve teşvikleri arasında Savuna Sanayi için yüksek bütçeler ayılıyor olup, sektörde faaliyet gösteren bu alandaki firmaların büyüme stratejilerinde etkili rol oynamaktadır. Nasıl faydalanılacağı yönünde kapsamlı bir araştırma ve uygulanması gereken adımların titizlikle takip edilmesi sürecin olumlu seyretmesinde etkili olacaktır. Bu noktada uzman desteğine ihtiyacınız olursa İletişim Formumuz veya Whatshapp Hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.