Ticaret Bakanlığı Destekleri

Ticaret Bakanlığı, firmaların uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artırmak amacıyla pazara girişten yurt dışı fuar katılımına kadar geniş kapsamlı ihracat destekleri sunmaktadır.

Ticaret Bakanlığı İhracat Destekleri Nedir?

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’deki firmaların ihracat potansiyellerini artırmak ve uluslararası pazarlarda daha rekabetçi hale gelmelerini sağlamak için çeşitli destek programları sunmaktadır. Bu destekler, firmaların pazara giriş süreçlerinden, yurt dışı fuar katılımına kadar geniş bir yelpazede maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olmaktadır. İşte Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu başlıca ihracat destekleri:

Desteğin Adı

Desteğin İçeriği

Destek Üst Limitleri

Pazara Giriş Belgesi Desteği

Pazara giriş belgesi desteği kapsamında şirketlerin, pazara giriş belgesinin alınmasında ve/veya yenilenmesinde gerçekleştirilen giderler desteklenir. Tarım ürünleri analizine ilişkin akreditasyon ücreti de destek kapsamındadır.

Ayrıca pazara girişte zorunlu olan ve avantaj sağlayan test/analiz raporlarına ilişkin giderler de desteklenmektedir.

11.183.893 TL

Yurt Dışı Marka Tescil Desteği

Yurt dışı marka tescil desteği kapsamında şirketlerin, yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka/patent bürosu hizmet giderleri, danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma inceleme ve avukatlık ile ilgili bütün zorunlu giderleri destek kapsamındadır.

Ayrıca yurt dışında tescil ettirilmiş markalarının korunmasına ilişkin avukatlık giderleri de desteklenmektedir.

2.096.497 TL

Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği

Pazara giriş projesi hazırlama desteği kapsamında şirketlerin, sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair danışmanlık ve rapor giderleri desteklenmektedir.

557.726 TL

Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği

Yurt dışı pazar araştırması desteği kapsamında şirketlerin, bakanlık tarafından onaylanan ihracat planında yer alan hedef pazarlara yönelik gerçekleştirdiği yurt dışı pazar araştırması faaliyetlerindeki ulaşım ve konaklama giderleri destek kapsamındadır.

278.091 TL

Yurt Dışı Fuar Desteği

Yurt dışı fuar desteği kapsamında şirketlerin, yurt dışında stant açarak katılım gösterdikleri fuarlara ilişkin giderler desteklenmektedir.

Bakanlık, yer kirası, nakliye, ulaşım ve standa ilişkin giderlere karşılık olarak katılımcıya metrekare bazında destek sağlamaktadır.

2.096.497 TL

Yurt İçi Fuar Desteği

Yurt içi fuar desteği kapsamında şirketlerin, yurt içinde stant açarak katılım gösterdikleri fuarlara ilişkin yer kirası ve stant giderleri desteklenmektedir.

Stant giderlerinin içerisinde ise standın tasarımı, konstrüksiyonu, kurulumu ile raf, ışıklandırma, halı, masa ve sandalyeye ilişkin harcamaları içerir.

222.472 TL

Yurt Dışı Birim Kira Desteği

Yurt dışı birim kira desteği kapsamında şirketlerin, Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlandığı yurt dışı birimlerinin kira giderleri ve paylaşımlı ofislere ilişkin üyelik giderleri destek kapsamındadır.

Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin pazarlandığı birimlerin kira giderleri desteklenmemektedir.

5.591.174 TL

Yurt Dışı Tanıtım Desteği

Yurt dışı tanıtım desteği kapsamında şirketlerin, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler desteklenmektedir.

Şirketlerin destekten faydalanabilmesi için yurt dışı marka tescil belgelerinin (ilk tescili yurt içinde yapılmış) ve/veya yurt dışı birimlerinin olması gerekmektedir.

Birime Bağlı Olarak 6.989.353 TL

Marka Tesciline Bağlı Olarak 11.183.893 TL

 

Ticaret Bakanlığı Destekleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak için