Nitelikli Eleman Desteği Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?
KOSGEB tarafından “Genel Destek Programı” adı altında verilen Nitelikli Eleman Desteği programı, Kobilere yönelik verimli ve kaliteli üretimin arttırılması, yurt içi ve yurtdışında pazar paylarının arttırılması, piyasadaki rekabet gücünün arttırılması, iş geliştirme süreçlerinin güçlendirilip teşvik edilmesi maksadıyla başlatılan bir çalışmadır. Türkiye geneli, illerdeki KOSGEB birimleri, KOSGEB İl Müdürlükleri, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Meslek Odaları gibi kurumlar aracılığıyla KOBİ’lere danışmanlık ve destek hizmetleri de sunulmaktadır. Bu kurumlar, KOSGEB destekleri ve diğer konularda KOBİ’lere yardımcı olmak için çeşitli faaliyetler yürütmektedir.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Programının Hedefi
Nitelikli Eleman Desteği (işçi desteği) Programı ile firmaların kurumsallaşma ve markalaşma gibi süreçlerindeki ekonomik paylarının ve rekabet güçlerinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda küçük ve orta büyüklükteki işletmelere nitelikli işgücü istihdamını arttırmak için destek verilmektedir.
Programa Başvuru Şartları Nelerdir?
Program kapsamında desteklenen nitelikli elemanlar, önceden belirlenmiş meslek gruplarından olmalıdır. Bu meslek grupları arasında mühendis, mimar, tasarımcı, yazılım geliştirici, yönetici, pazarlama uzmanı gibi alanlar yer almaktadır.
- Nitelikli personelin destek kapsamında olabilmesi için yüksek öğretim kurumundan mezun (lisans, ön lisans veya meslek yüksekokulu) ve son 12 ay içerisinde istihdam edilmemiş olması gerekmektedir.
- Başvuru tarihinden itibaren nitelikli eleman en az 45 gün zarfında istihdam edilmesi gerekmektedir.
- KOSGEB Nitelikli Personel Desteği programından yararlanmak isteyen Kobilerin en az 5 çalışana sahip olması şartı vardır.
- İşletme destek sınırı 2 nitelikli personel ile kısıtlıdır. Destek başvurusu süreci içerisinde en fazla 4 eleman için başvurular kabul edilmektedir.
- Başvuru yapacak kişi son bir yıl içerisinde programa başvuru yapmamış olmalıdır.
Program ile Verilecek Destek Tutarı Ne Kadar
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ödemesi Ne kadar sorusunun cevabı ise; Destek miktarı, belirli bir oranda maaş desteği olarak verilir ve genellikle 1 yıllık bir süre için geçerlidir. Desteklenen nitelikli eleman sayısı, KOBİ’nin büyüklüğüne ve talebine göre değişebilir. KOSGEB tarafından yürütülen programdan en fazla 2 personel faydalanabilmektedir. Özetle, Program ile verilecek destek oranları: 1.Bölge için %50, 2.3.4. Bölgeler için %60 ve 6. Bölgeler için %70 olarak belirlenmiştir.
Detaylandıracak Olursak;
- Destek üst limiti toplamda 50.000 TL,
- İstihdam edilen nitelikli eleman; Lisans ve üzeri mezun ise en az 3.500 TL, ön lisans veya meslek yüksekokulu (2 yıllık) mezunu ise en az 2.500 TL net gelirinin olması gerekmektedir.
- Ödemeler üç aylık periyotlar şeklinde KOSGEB tarafından yapılır.
- İstihdam edilecek personelin yeni mezun, kadın, engelli, şehit veya gazi yakını olması takdirinde destek tutarına %20 oranında ekleme yapılır.
- Teknoparklarda faaliyetlerini yürüten firmalar ile Arge ve Tasarım Merkezleri için nitelikli istihdam desteğinin üst limiti 75.000 TL’dir.
Nitelikli Eleman Desteği Programından Yararlanma Şartları
İlgili destek kapsamında işletmede son 12 ay süresince istihdam edilmemiş yükseköğretim mezunu olan, işletmede tam zamanlı olarak çalışacak ve 5.seviye Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olan eleman için verilmektedir.
- Firma, programdan destek üst limiti dahilinde aynı anda en fazla 2 personel için bu destekten yararlanabilir.
- İstihdam edilecek her nitelikli elemanın program kapsamında net ücret üzerinden hesaplanarak prim, geçim indirimi, ikramiye gibi ek ödemeler net ücrete tabi tutulmaz.
- Destek kapsamında istihdam edilen nitelikli personelin, başvuru tarihinden önceki son 30 gün içinde istihdam edilmiş olması gerekmektedir veya başvurunun kabul edildiği tarihten itibaren en geç 45 gün içinde istihdam edilmesi gerekmektedir.
- Sosyal güvenlik primi, başka kurum veya kuruluşlardan vergi gibi yükümlülükler hariç herhangi bir isim altında destek alınan elemanlar ile emekliler, yabancı uyruklular, işletme sahibi veya ortakları ile bunların yakın akrabaları (anne, baba, kardeş, eş ve çocukları) bu destek kapsamında istihdam edilemez.
- Nitelikli personelin; işten çıkarılması, kendi isteği ile işten ayrılması veya şirketin yönetim ve temsil yetkisini kaybetmesi halinde ise destek süreci sonlandırılmaktadır.
- Askerlik ve doğum gibi nedenlerden dolayı işten ayrılmış ve daha önce Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında istihdam edilmiş personelin yeniden aynı firmada işe başlaması halinde yeni destek başvurusu yapılması koşuluyla yine program kapsamında kalan üst limit kadar destek verilebilecektir.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Başvuru süreci, KOSGEB’in web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirilir ve başvuru sonrasında KOSGEB, başvuruyu değerlendirir ve uygun görülmesi durumunda destek verir. Programın detayları zaman zaman değişebileceği için, en güncel bilgiyi KOSGEB’in web sitesinden almakta fayda vardır.
- KOSGEB Nitelikli Personel Desteğinden faydalanmak isteyen firmalar öncelikle KOSGEB’in resmi internet sitesine giriş yaparak başvuru yapmalı ve firmasını sisteme kaydetmelidir.
- Bu işlem sonrasında KOSGEB Beyannamesi eksiksiz şekilde doldurulmalıdır.
- Sistemde belirtilen ve teslim edilmesi mecburi olan evrakları tamamlayıp ardından KOSGEB müdürlüklerine beyan etmeleri gerekmektedir.
- Gerçekleştirilen tüm işlemlerin ardından belgeler teslim edilir ve nitelikli istihdam destek başvuru formu eksiksiz şekilde doldurulur.
- Firma sahibinin doldurmuş olduğu form KOSGEB yetkilileri tarafından kontrolünün sağlanması için sisteme kaydı tamamlanır. Sonrasında başvuru süreci sonlanır.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Hangi İllerde Alınabilir?
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği, Türkiye genelinde tüm illerde geçerlidir. Ancak, her il için belirli sayıda destek kontenjanı bulunabilir ve bu kontenjanlar her yıl değişebilir. Bu nedenle, KOSGEB’in web sitesindeki en güncel bilgilere göre başvuru yapmak ve ilgili şartları takip etmek gerekmektedir. Destek verilen illeri özetle sıralayacak olursak;
- İstanbul
- İzmir
- Antalya
- Bursa
- Trabzon
- Samsun
- Çorum
- Artvin
- Afyon
- Nevşehir
- Malatya
- Çanakkale
- Yalova
- Erzincan
- Bartın
- Amasya
- Antep
- Adana
- Kırşehir
- Hatay
- Kütahya
- Sakarya
- Rize
- Eskişehir
Devlet destek ve teşvikleri arasında yer alan ve Kobiler için oldukça faydalı içeriğe sahip olan, Nitelikli Eleman Desteği için başvuru yapabilmek adına süreçlerin doğru ve prosedüre uygun olacak şekilde işlenmesi gerekiyor. Nitelikli işçi desteği almak için uzman desteğine ihtiyacınız olursa İletişim Formumuz veya Whatshapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.