Küresel Tedarik Zinciri Nedir? Yönetimi Nasıldır?

Küresel Tedarik Zinciri Nedir? Yönetimi Nasıldır?

Küresel Tedarik zinciri ham maddelerin ara ürün ve nihai ürünlere çevrilmesi sonucu, müşterilere dağıtımı ve satış sonrası hizmetlerin safhalarını içeren üretici ve dağıtıcı eksenli bir küresel ağ demektir. Küresel firma, marka, ihracat, ciro gibi unsurlar itibariyle sektöründe bakanlıkça belirlenen küresel ölçekli yurtdışı firmalarken, tedarikçi ise ara malı üreten ve çalışmakta olduğu firmaya ürün tedarik eden şirket demektir.

Küresel Tedarik Zinciri Yönetimi Nasıldır?

Küresel Tedarik Zinciri yönetimi, bir ürünün üretiminden tüketicinin eline ulaşana kadar geçirdiği tüm aşamaları yöneten bir yaklaşımdır. Bu süreç, malzeme tedarikinden üretim, depolama, lojistik, dağıtım ve son kullanıcı hizmetlerine kadar birçok bileşeni kapsar.

Küresel Tedarik Zinciri yönetimi, tüm bu aşamaların verimli ve etkili bir şekilde yönetilmesini sağlamak için birçok yöntem ve araç kullanır. Bunlar arasında iş süreçleri optimizasyonu, malzeme tedarikçisi seçimi, lojistik planlama, envanter yönetimi, kalite kontrol, satın alma ve satış tahmini gibi faaliyetler yer alır.

Küresel Tedarik Zinciri yönetimi, birçok fayda sağlar. Bunlar arasında maliyetleri azaltmak, müşteri memnuniyetini artırmak, lojistik verimliliğini artırmak, tedarik zincirindeki riskleri yönetmek ve ürünlerin zamanında ve doğru bir şekilde teslim edilmesini sağlamak yer alır. Bu nedenle, günümüz iş dünyasında, küresel tedarik zinciri yönetimi, başarılı bir işletmenin olmazsa olmazıdır.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı Nedir?

2016 yılında, Ticaret Bakanlığı’nın “Pazara Giriş Belgeleri” destekleri altında “Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Projeleri” adında açılan program ile beraber Yurt içinde yerleşik firmaların ciro ve marka bilinirliği yüksek, küresel ölçekteki firmaların (FORTUNE 500’deki firmalar) tedarikçi listelerine girebilmeleri adına ihtiyaç duydukları; seri üretime yönelik olmayan alet/teçhizat, yazılım, ofis/depo, eğitim/seyahat/danışmanlık, sertifikasyon çalışmalarını destekleyen bir programdır.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programından Kimler Faydalanabilir ?

Programdan faydalanmanın ön şartı; marka bilinirliği ve ciro gibi hususlarda bulunduğu sektörde küresel ölçekli yurt dışındaki firmalara ilk defa bir ürün grubu ihracatı gerçekleştirmektir. Ek olarak hali hazırdaki ihracat yapılmakta olan küresel firmaya farklı bir ürün grubu tedarik etme potansiyeli olan firmalar bu programa başvurabilir.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı Destek Miktarı Ne Kadar?

  • Küresel Tedarik Zinciri Programı destek oranı %50 ve sağlanacak maksimum destek miktarı 1 Milyon Dolar’dır.
  • Proje süresi en fazla 2 senedir.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı Destek Unsurları Nelerdir?

Program kapsamı boyunca desteklenecek gider kalemleri şunlardır;

Alet/Teçhizat: Seri imalata yönelik olmayan, numune hazırlama ve test safhalarında firmaların ihtiyaç duyduğu teçhizat ve test cihazları üst limit olmaksızın desteklenmektedir.

Yazılım: Küresel firmanın taleplerini karşılamak amacıyla yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulan yeni yazılım tedariği veya mevcut yazılımların güncellenmesi maliyetleri destek kapsamındadır. Üst limit bulunmamakta.

Eğitim, Danışmanlık ve Müşteri Ziyaretleri: Talepleri karşılamak adına alınması planlan eğitim, danışmanlık ve küresel firmaya yapılacak ziyaret faaliyetlerinin desteklenmesidir. Küresel firma yetkililerinin tedarikçi firmaya yapacağı ziyaretler de bu kapsamdadır. Üst limit 100.000 dolardır.

Sertifikasyon, Test/Analiz, Ürün Doğrulama: Tedarikçi firmanın, numune üretimi sürecinde gereksinim duyduğu test/analiz ve ürün doğrulama faaliyetleri ile ürün veya sistem sertifikasyon süreçleri bu destek kapsamındadır. Üst limit yoktur.

Küresel Tedarik Zinciri Desteği Programının Uygulanabileceği Sektörler Nelerdir?

  • Otomotiv
  • Uzay/Havacılık
  • Makine
  • Elektrik/Elektronik
  • Maden/Metal

Diğer sektörler de şartları sağlama durumuna göre değerlendirmeye alınmaktadır.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı Başvuru Belgeleri Nelerdir ?

  • Sanayi Sicil Belgesi
  • Kapasite raporu
  • İmza Sirküleri

Tedarikçisi olunacak firma ile olan iş ilişkisini gösteren belgeler

  • İlgili ürünün detayı ile sipariş miktarı ve tutarını ifade eden açıklayıcı bir yazı (niyet mektubu, sözleşme vb.)
  • Eğer küresel firma şirketinizi denetlemişse denetim sonuç raporu ve denetim sonuç raporu sonrası muhtemel iş ilişkisi olacağını kanıtlayan belge, sözleşme
  • Proje kapsamında talep edilen giderlere ilişkin açıklayıcı bilgi ve proforma faturalar.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?

Küresel Tedarik zinciri programı kapsamındaki küresel ölçekli firmalar Fortune 500 listesinde bulunan firmalar haricinde olanların uygunluğunun tespitinde global ölçekte marka bilinirliği ve ciro büyüklüğü dikkate alınmaktadır. Tedarikçi olma sürecine girilmesinin yanında destekten faydalanabilmek için  aşağıda belirtilen kriterler dikkate alınmaktadır;

Finansal Performans: Firmanın mali yapısının, proje giderlerinin kendine düşen payının sağlanması için yeterliliği ve firmanın  diğer faaliyetleri yönetecek mali güce sahip olup olmadığına dair değerlendirme yapılmaktadır.

Organizasyon Yapısı ve İnsan Kaynakları: Tedarikçi firmanın organizasyon yapısı, kurumsallaşma düzeyi ile operasyonları yürüten insan kaynaklarının yetkinlikleri incelenmektedir. Bu doğrultuda personel istihdamı da desteklenmektedir.

Üretim Yetkinliği ve Ürün Geliştirme Potansiyeli: Firmanın, küresel ölçekli firmanın üretim taleplerini karşılama yetkinliği ile yeni ürünler geliştirebilme kabiliyeti ölçülmektedir. Bu hususta, üretim altyapısının geliştirilmesine yönelik alet/teçhizatlar desteklenmemekle beraber numune hazırlama altyapısının geliştirilmesi için alet/teçhizat satın alımı proje kapsamında gerçekleştirilebilir.

Bilgi Sistemleri Yönetimi: Bilgi teknolojileri konusundaki altyapısı ve yetkinliği, kuruluş içindeki süreçlerin hangilerinin yazılım altyapıları ile takip edilip yürütüldüğüne dair değerlendirme yapılmaktadır. Mevcut yapı, proje konusuyla uyumlu olmak kaidesiyle proje kapsamında iyileştirilebilir.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı Başvurusunda Dikkat edilecek Hususlar Nelerdir?

  • Yetkinlik projesi faaliyetlerine ilişkin destek ödemesi başvuruları için istenen belgelerin ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde ibraz edilmesi gerekmektedir. Makine, teçhizat, donanım kalemlerine ilişkin faturaların, üretici firmanın üretime öncesinde fatura düzenleyememe halinde altı aylık süre içerisinde sunulma şartı aranmaz.
  • Yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek gibi belgelerinin noter onaylı nüshaları veya belgenin asılları ilgili ülkede bulunan Türk Ticaret Müşaviri/Ataşesi/Bakanlık temsilcisine onaylatılması gerekmektedir.
  • Tüm harcamaların bankacılık kanalları ile gerçekleştirilmesi mecburidir.
  • İbrazı zorunlu destek ve harcama başvuru belgeleri ile bakanlık tarafından ibrazı talep edilen bilgi ve belge DYS (destek yönetim sistemi) üzerinden sunulur. Bakanlık tarafından bildirimler bu iletişim ortamından yapılır.

Küresel Tedarik Zinciri Destek Programı Değerlendirme ve Yürütme Süreçleri

Proje dosyası, uygulama esaslarına uygun olarak hazırlandıktan sonra Ticaret Bakanlığı’na teslim edilir. Dosya ön inceleme sürecinden geçtikten sonra ihtiyaç duyulan noktada revizyon talep edilebilir. Revizyon talepleri iki ay içerisinde tamamlanarak dosya kuruma tekrar sunulmalıdır. Sunum sonrası, tedarikçi firmalar yerinde ziyaret edilir proje ile ilgili değerlendirmeler yapılır. Üretim ve yönetim süreçleri farklı konumlarda ise her iki tesis de ziyaret edilir. Ziyaretler sonrası hazırlanacak raporlar doğrultusunda komisyon toplanarak karar alınır. Projenin kabul edilmesi durumunda 6 aylık süreçlerde faaliyetlerin hayata geçip geçmediğine dair inceleme yapılarak izleme süreçleri gerçekleştirilir.

Küresel Tedarikçi Olmanın Avantajları Nelerdir?

Küresel tedarikçi olmanın avantajları oldukça fazladır. Firmaların program kapsamındaki yeterlilikleri sağlayarak bahsedilen niteliklere sahip olmasında çok önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu anlamda;

  • Yüksek kalite ve standartlarda geçmesinde
  • Sürdürülebilir ve disiplinli üretim temin edilmesinde
  • Uzun süreli stratejik işbirliği sağlayarak müşterinin özel ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge faaliyetlerini arttırmasında
  • Ölçek ekonomileri yakalayabilmesinde
  • Fiyat rekabetinden ürün farklılaştırmasına geçiş gerçekleştirmesinde
  • Zaman içerisinde küresel ölçekte markalaşma yolculuğunda emin adımlarla ilerlemesinde avantaj sağlamaktadır.

Küresel tedarik zinciri yönetimi uzmanlık çerçevesinde yapıldığında firmalara oldukça avantaj sağlamaktadır. Bu noktada uzman desteğine ihtiyacınız olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.